Image Alt

Blog

Vesti Sorbitol – štetna dejstva

Sorbitol – štetna dejstva

Ukoliko redovno koristite u ishrani hranu bogatu sorbitolom ili razmišljate da ga upotrebljavate kao dodatak u vidu zaslađivača, onda biste želeli znati kakve blaže i teže neželjene efekte može izazvati. Ovaj članak će vam detaljno predočiti ove neželjene efekte i pomoći u njihovom razumevanju.

Drugo ime za sorbitol je glucitol. On je zapravo šećerni alkohol koji se sporo metaboliše u ljudskom telu. Sorbitol se prirodno nalazi u brojnom koštunjavom voću, kao i bobičastim plodovima sa drveća koje pripada rodu Sorbus. Neki od plodova u kojima se sorbitol može naći su suve šljive, kruške, breskve i jabuke. On može dovesti do ozbiljnih štetnih efekata i može izazvati opasne alergijske reakcije ukoliko se preterano konzumira.

Štetna dejstva

 • Laksativni efekat sorbitola je dobro poznat. On se ne absorbuje dobro u tankom crevu što neretko  dovodi do potrebe za toaletom neposredno posle konzumiranja hrane u kojoj se nalazi.
 • Jedan od čestih neželjenih efekata sorbitola je dijareja. Prilikom ispitivanja neželjenih dejstava sorbitola pronađeno je kod mnogo pacijenata da žvakaća guma koja ga sadrži izaziva dijareju. S obzirom da je sorbitol laksativ dolazi do prekomerne produkcije vode koja zatim ulazi u gastrointenstinalni trakt uzrokujući dijareju. Zbog konstantne dijareje postoji gubitak težine koji nije normalan ili se pak savetuje kao zdrav.
 • Rastvor sorbitola može izazvati povećano ili smanjeno mokrenja. Takođe može izazvati i sušenje usta.
 • Produžena upotreba sorbitola izaziva mučninu.
 • Prekomerna upotreba tečnog sorbitola može izazvati analnu iritaciju.
 • Rektalno krvarenje je još jedan ozbiljan sporedni efekat sorbitola.
 • Uz dijareju, sorbitol takođe može izazvati povraćanje. Osobe koje su veoma osetljive na sorbitol mogu patiti od čestih napada povraćanja.
 • Jedna od ostalih nuspojava sorbitola je crna,  krvava stolica.
 • U retkim slučajevima sorbitol takođe može da izazove alergije, kao što su osip na koži, svrab, oticanje (grlo, lice jezik, usne), otežano disanje, stezanje u grudima ili osip.
 • Sorbitol, ukoliko se koristi duže vreme, može izazvati vrtoglavicu ili ekstremnu slabost.
 • Kod nekih pacijenata su nakon upotrebe sorbitola takođe zabeleženi i probleni sa disanjem.
 • Takođe je poznato da sorbitol pogoršava sindrom iritabilnog creva.
 • U nekim slučajevima može doči do oticanja lica i tela uzrokovanih upotrebom sorbitola.
 • Sorbitol takođe može izazvati napade, zamagljen vid, bol u grudima, zbunjenost i promenu srčanog ritma.

Upotreba sorbitola

Sorbitol je zamena za šećer i često se nalazi u hrani kao što su sladoled, gazirana pića, žvakaće gume bez šećera i sirupi za kašalj. Koristi se i kao nutritivni zaslađivač s obzirom da je izvor dijetalne energije. Gume za žvakanje, paste za zube, sladoled i slatkiši sa sorbitolom su takođe dostupni u prodavnicama i apotekama. Neke mešavine za kolače i dijetalna pića takođe sadrže sorbitol u tragovima.

Sorbitol se takođe koristi u određenim medikamentima, a koristi se i kao lek za konstipaciju (zatvor). Pažnja: ne koristiti ni jedan drugi laksativ zajedno sa sorbitolom. On je takođe i emulgator. Danas se sorbitol koristi u kozmetičkoj industriji za zgušnjavanje. Kombinacija glicerin-sorbitol takođe se koristi za pravljenje sapuna koji ne isušuju kožu kao što to čine alkoholni sapuni.

Upotreba sorbitola u kombinaciji sa natrijum polistiren sulfonatom je zabranjena od 2010.godine od strane FDA zbog povećanog rizika od gastroinetstinalne nekroze. Kod ovog stanja, u crevima dolazi do zamene natrijumovih jona jonima kalijuma. Laksativni efekat sorbitola dovodi do eliminacije kalijumovih jona iz organizma.

Ako primetite bilo koju nuspojavu sorbitola obratite se vašem lekaru. U slučaju sumnje na predoziranje odmah pozvati hitnu službu. Ako ga kupite u apoteci farmaceut će znati njegove nuspojave kao i interakciju sa drugim lekovima koje možda koristite; on bi trebao znati detalje u vezi drugih lekova koje koristite da bi vam pružio potreban medicinski savet. Ne konzumirajte sorbitol direktno bez odgovarajućeg medicinkog nadzora. Takođe, ako primetite bilo kakve čudne reakcije na ovaj element prekinite jesti hranu koja sadrži sorbitol.

Reference:

1. Henley E “Sorbitol-based elixirs, diarrhea and enteral tube feeding [letter].” Am Fam Physician 55 (1997): 2084,2086

2. Breitenbach RA “‘Halloween diarrhea’. An unexpected trick of sorbitol-containing candy.” Postgrad Med 92 (1992): 63-6

3. Payne ML, Craig WJ, Williams AC “Sorbitol is a possible risk factor for diarrhea in young children [published erratum appears in J Am Diet Assoc 1997 Oct;97(10):1090.” J Am Diet Assoc 97 (1997): 532-4

4. Krenzelok E “Sorbitol–a safe and effective cathartic [letter].” Ann Emerg Med 16 (1987): 729-30

5. James LP, Nichols MH, King WD “A comparison of cathartics in pediatric ingestions.” Pediatrics 96 (1995): 235-8

6. Kneepkens CM, Hoekstra JH “Fruit juice and chronic nonspecific diarrhea [letter; comment].” J Pediatr 122 (1993): 499

7. Jessen LM, Barone JA “Ready-mix charcoal/sorbitol

[letter; comment]

.” Ann Emerg Med 21 (1992): 110-1

8. Johnston KR, Govel LA, Andritz MH “Gastrointestinal effects of sorbitol as an additive in liquid medications.” Am J Med 97 (1994): 185-91

9. McNamara RM, Aaron CK, Gemborys M, Davidheiser S “Sorbitol catharsis does not enhance efficacy of charcoal in a simulated acetaminophen overdose.” Ann Emerg Med 17 (1988): 243-6 10. Wax PM, Wang RY, Hoffman RS, Mercurio M, Howland MA, Goldfrank LR “Prevalence of sorbitol in multiple-dose activated charcoal regimens in emergency departments.” Ann Emerg Med 22 (1993):