prof dr Vesna Dimitrijević Srećković

Da li morate da se odreknete slatkog?

Nekada je dovoljno da opasne naminice samo izbacimo iz upotrebe. Pravilnim izborom namirnica možete da sačuvate zdravlje.

Uticaj šećera na zdravlje

O štetnom uticaju šećera ispisano je bezbroj studija, a ipak, sve te podatke shvatimo ozbiljno tek kada se razbolimo.
Prekomerna upotreba šećera je odgovorna za insulinsku rezistenciju, koja je zatim odgovorna za predijabetes i dijabetes, povišen pritisak i poremećaje lipidnog statusa. Svi ovi poremećaji vode u aterosklerotske komplikacije na mozgu, srcu i donjim ekstremitetima, kao i sve veću učestalost karcinoma – objašnjava prof dr Vesna Dimitrijević Srećković sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma.

Da li ovo znači da moram da se odreknem slatkog?

Zapravo ne, ali možete da pronađete zdravu zamenu i uživate u omiljenom ukusu. Kada je reč o zaslađivačima, na tržištu ih ima mnogo, ali je malo onih koji su zdravi, a mogu da se koriste i tokom kuvanja, a da pritom ne promene ukus hrane. Većina zaslađivača koristi steviju i razne ”nosače” eritritole, sorbitrole, šećerne alkohole koji su uglavnom iz GMO kukuruza i dokazano su štetni po zdravlje ljudi.

Postoje zamene za šećer koje su potpuno zdrave!

Upravo takva, savršena je Previaplus, zvanična zamena za šećer Dijabetološkog saveza Srbije. Zanimljivo je što je veoma postojana na visokim temperaturama, a tri puta je slađa od šećera, pa pakovanje od 150 grama menja 450 grama šećera.

Glavni sastojci Previaplus, idealno izbalansirane formule prijatnog ukusa koja je rezultat dugogodišnjih kliničkih studija, su inulin (ekstrakt korena cikorije) i ekstrakt biljke stevije. Inulin ima samo 1,5 kalorija po gramu, što dovoljno govori da je savršen za sve one koji žele da smršaju, on je i prebiotik koji hrani dobre bakterije (probiotike) u digestivnom traktu, pospešuje probavu, smanjuje nadudost i kiselinu u želucu. Takođe, inulin smanjuje apsorpciju glikoze i utiče povoljno na metabolizam masnoća, što doprinosi sprečavanju gojaznosti, dijabetes melitusa tip 2, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma debelog creva, a dokazano je i da poboljšava apsorbciju kalcijuma i magnezijuma.

Sa druge strane tu je stevija, koja u sebi ne sadrži kalorije. Da dobro ste čuli.  Osim toga stevija utiče na snižavanje LDL- holesterola i triglicerida, kao i na povišen krvni pritisak, kaže na kraju dr Dimitrijević Srećković.

Gde kupiti?

PREVIAPlus proizvode možete poručiti  online preko internet prodavnice, a možete ih pronaći i u DMIdea Organic, i Mercator hipermarketima.
Prodaja i isporuka pošiljaka je moguća samo na teritoriji Srbije
Isporuka je besplatna za sve kupovine preko 2400 dinara.

idea-organic-logo
dmlogo
mercator-serbia-logo

Blog