Image Alt

Blog

Recepti Džem od kajsija bez dodatog šećera

Džem od kajsija bez dodatog šećera

Pravi domaći džem od kajsija ima blago kiselkast ukus, koja se fantastično slaže s čokoladom ili čini palačinke nezaboravnim. Ipak, ako volite slađi džem, poigrajte se količinama PREVIAPlus u receptu i stavite više.

Sastojci:

• 1 kg kajsija
• 50 g PREVIAPlus

Priprema:

Prepoloviti kajsije i izvaditi koštice i staviti u veliki lonac koji može da ide i rernu. Ujutru preliti s PREVIAPlus i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Uveče staviti u rernu na 150 stepeni, 4 sata.

Isključiti rernu i ostaviti džem do sutra ujutru (praktičnije je da se ovo radi uveče da bi džem ostao u rerni do jutra).

Ujutru presuti džem u tegle, zatvoriti tegle i te tegle staviti u lonac sa hladnom vodom. Staviti lonac sa vodom i teglama na ringlu i ukljuciti da bi temperatura vode polako porasla i veoma blago počela da ključa (krčka). Ostaviti tegle u vreloj vodi 30 minuta.

Ovako ste pasterizovali džem. Pasterizacija je izuzetno važan korak zato što PREVIAPlus ne sadrži šećer koji je konzervans.

Ne otvarati tegle do korišćenja. Posle otvaranja držati u frižideru i pojesti u roku od 2-3 nedelje. Savetujemo da PREVIAPlus džem stavite u manje tegle. Ne samo da ćete ih lakše poređati u lonac, već će se otvorena teglica brže pojesti i neće se pokvariti u frižideru.